Rock And Roll

Rock and roll on täynnä legendoja

Rock and roll on täynnä legendoja

Rock legenda muodostuu ajan saatossa ja sellaiset legendat, kuten Jim Morrison, Jimi Hendrix tai John Lennon, ovat jääneet musiikin historiaan ikuisiksi ajoiksi. He ovat olleet muodostamassa tärkeää osaa länsimaista kulttuurihistoriaa, sillä lukuisat albumit ovat suosittuja vielä tänäkin päivänä. Heidän tekemänsä musiikki on kestänyt kaikista kovimman testin eli ajan. Jos musiikki pystyy jäämään suosituksi ja herättää kunnioitusta vielä vuosikymmenien päästä, se on todellinen laadun tae. Taiteen paras mitta onkin juuri se, miten se kestää ajan armottoman testin. Suurin osa tehdystä musiikista jää unholaan, mutta tietty osa jää elämään pitkiksi ajoiksi.

Rock and roll eli kulta-aikaansa 1950-70 luvuilla, jolloin rock musiikki oli suosituin musiikinlaji pitkän aikaa. Lukuisat legendaariset albumit tehtiin tuolloin ja aikakausi tunnetaan erityisesti kokeellisesta musiikista.

Rock musiikki on laaja käsite

Rock musiikki on laaja käsite

Rock musiikin alle voidaan sijoittaa hyvin paljon erilaisia tyylejä, jotka eroavat toisistaan paljon. Tyylikirjo pitää sisällään kevyitä popkappaleita, bluesista vaikutteita ottavaa kevytrockia ja rankempaa hardrockia. Rock onkin tietynlainen yläkäsite, joka jakaantuu hyvin monenlaisiin alagenreihin.

Rockmusiikin juuret tulevat bluesista ja sen vaikutteet kuuluvat siinä vielä tänäkin päivänä. Hyvin monet soolot käyttävät hyväksi bluesista otettuja vaikutteita. Sooloissa ja melodiakitaroissa käytettävät bendit matkivat alun perin bluesille ominaista vaikertavaa laulutyyliä. Joissakin kappaleissa kitara saattaa siis mallintaa ihmisen laulua. Myöhemmin rockista kehittyi suomalaisten suosikki eli heavymusiikki, joten bluesilla on ollut merkittävä vaikutus populaarimusiikkiin.

Rock and roll syntyi 1950-luvulla

Rock and roll syntyi alun perin 1950-luvulla ja sen tunnetuimpia alkuaikojen uurtajia oli Elvis Presley. Hänestä kasvoi merkittävä teini-idoli ja hän raivasi tietä uudenlaiselle nuorisokulttuurille. Uusi musiikkityyli eli rock and roll pohjautuu aiempaan afroamerikkalaiseen musiikkiin, kuten rhythm and bluesiin. Myöhemmin rock and rollista kehittyi rock ja popmusiikki, jotka ovat nykyään kaikille tuttuja.

Rock and roll alkoi vakiintumaan hiljalleen, kun kitara soi 1950-luvun Amerikassa. Muita tunnettuja rock and roll uranuurtajia olivat sellaiset nimet kuin Chuck Berry, Bo Diddley ja Little Richard. Näistä nimistä nimenomaan Chuck Berry oli se, joka vaikutti suuresti kitaran vakiintumisesta rockmusiikin keskeiseksi soittimeksi. Hänen kappaleensa Johnny B. Gooden legendaarinen soolokitara on varmasti kaikille tuttu.

Rock legenda jo eläessään

Tällä sivustolla guitar heroes haluaa kertoa sinulle kitaroista, rockista ja niiden historiasta. Rock legenda voi olla jo eläessään, mutta siihen kykenevät vain harvat ja valitut. Useat rockhistorian suuret nimet ovat nousseet legendan asemaan jo elinaikanaan. Esimerkiksi Rolling Stonesin jäseniä voi kutsua legendoiksi ja he ovat keikkailleet pitkälle 2000-luvulle. Elävät legendat muistuttavat meitä musiikin voimasta ja siitä, kuinka suuri vaikutus musiikilla voi olla yhteyskuntaamme.

Rock and roll teki suuren vaikutuksen yhteiskuntaan ja sen jäljet näkyvät vielä tänäkin päivänä. Näin ollen rock legenda saa arvostusta jo elinaikanaan. Kaikille musiikin suuruuksille ei näin käy, vaan heidät löydetään vasta kuoleman jälkeen. Joka tapauksessa legendaksi ei siis synnytä, vaan siihen pitää tehdä pitkä ura ja useita laadukkaita levytyksiä.